Robert Makłowicz „Cafe Museum” [recenzja]

Czeski eseista Josef Kroutvor w swoim popularnym eseju „Europa Środkowa: anegdota i historia” przekonywał, że „nad Europą Środkową unosi się ciężka woń gotowanej kapusty, zwietrzałego piwa, czuje się mdły zapach przejrzałych arbuzów… Jest to ziemia o charakterystycznym zapachu. Granice są nieostre, irracjonalne i tylko węch pozwoli je wytyczyć z całkowitą pewnością”. Dziennikarz, historyk i kulinarny ekspert Robert Makłowicz poszerza nam ten gastronomiczny opis Europy Środkowej (w przypadku książki „Cafe Museum” bardziej pasowałoby użyć tutaj niemieckiego terminu Mitteluropy).

Pomiędzy pasjonującymi historiami naszej części Europy mamy tu podany w wiedeńskiej restauracji Tafelspitz i śmietanowy paprykarz cielęcy z aksamitnymi maślanymi kluseczkami, siedmiogrodzką śliwowicę i czeski likier kminkowy. Choć te wszystkie zapachy i smaki niczym są w porównaniu kolejową podróżą do Sarajewa. A jakże!

Książka w formacie ebook dostępna w księgarni www.koobe.pl

Makłowicz w swoim zbiorze esejów pisze: „właściwie mogę być i Polakiem, i Węgrem, i Chorwatem, i galicyjskim Żydem, i siedmiogrodzkim Sasem albo Szwabem, mogę być Czechem i Rusinem, Bojkiem, Hucułem, Łemkiem też, choć nie znoszę wódki z eterem – mogę być kilkoma z nich naraz, lecz nigdy jednym z osobna”. W ten sposób ten mający dom w Krakowie i Dalmacji sybaryta jest wcieleniem prawdziwego Środkowoeuropejczyka w praktyce.

[Łukasz Grzesiczak]

Robert Makłowicz, Cafe Museum, Czarne, Wołowiec 2010.

O autorze
Dziennikarz i założyciel serwisu Novinka.pl.
Dodaj komentarz

Podaj swoje imię

Twoje imię jest wymagane

Podaj prawidłowy adres email

Adres email jest wymagany

Wpisz swoją wiadomość

Novinka.pl © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress